Meyhankoli
Anasayfa
En9
Restoran Hikayeleri
Senden Benden Bizden
Detaylı Arama
Restoranını Ekle
Meyhankoli.com
MEYHANKOLİ İLE KEŞFETMEYE BAŞLA
  1. Anasayfa   >  
  2. Senden Benden Bizden   >  
  3. Gaziantep’te Nerelere Gidilir Ne Yenir Ne İçilir

Gaziantep’te Nerelere Gidilir Ne Yenir Ne İçilir

Gaziantep’te Nerelere Gidilir Ne Yenir Ne İçilir

Bu güzelim çağla mevsiminde Gastronomi ve kültür şehri, Güneydoğu’nun incisi Gaziantep’teydim. Bu şehire gitmeden iki kere düşünmelisiniz. Niye mi? Yemekten patlasanız da yedirmeye devam ediyor bu gözünü sevdiğimin Anteplileri. ‘’İkram geri çevrilmez’’ diyorlar, can evinden vuruyorlar. Yedikçe yiyor birkaç kilo alıp öyle dönüyorsunuz. Elbetteki buna değiyor…

Gaziantep ile ilgili genel bir bilgi verecek olursam kısaca:

UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına giren, Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve lezzet açısından en gelişmiş şehri Gaziantep Türkiye’nin ve dünyanın halen yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Düşünün Türkiye’nin en büyük sanayi sitesi de Gaziantep’te bulunur. Halı, pamuk ve akrilik iplik, irmik, un, makarna, gıda maddeleri, bitkisel yağ, plastik, deri ve deterjan üretimi en önemli sanayi dallarıdır. Çarşısı, Gaziantep Kalesi, baklavası, Antep fıstığı, kendine özgü motifleri olan kilimleri, bakır ürünleri, hanımların hemen her evde yaptığı Antep işi dantel ve örgü gibi el işleri çok meşhurdur. Dericilik, bakırcılık, yemenicilik, kilimcilik, el işlemeciliği ve kuyumculuk da el sanatları açısından en yaygın olanlarıdır. Buralara kadar gelmişken İstanbul’a oranla hayli ucuz olan bakır tencerelerden alabilirsiniz. Çarşıda bakır kalaylamasını izlemek ayrı bir zevk.

En çok yemek çeşidi ile Türkiye’de birinci sırada olan Gaziantep’in zengin mutfağı 512 çeşit yemeği kapsar.

width=240Patlıcan, Soğan, Simit, Yeni Dünya, Altı Ezmeli, Ekşi Taraklı, Kuşbaşı, Cğırtlak gibi en bilindik kebaplarının ve türlü türlü et yemeklerinin yanı sıra Arap köftesi, Alaca Çorba, Küşleme, Şiveydiz, Yuvarlama, Lahmacun, Çağla Aşı, Doğrama, Firik Pilavı, Beyti, Börk Aşı, Erik Tavası, Baklava, Katmer, Beyran gibi ağız sulandıran bu yemekler Gaziantep mutfağına özgü önde gelen sadece bir kaç kalemdir. Kahvaltıya katmerle başlayan bu milletin günün kalanında yediklerini saymakla bitmez.

Gezilecek Görülecek Yerler:

Kale civarında eski bir zeytinyağı fabrikası olan ve şimdilerde Gaziantep’e özgü gıda ürünlerinin satıldığı Zeytin Han’dan mutfak alışverişinizi, Bakırcılar Çarşısı’ndan da hediyeliklerinizi alabilirsiniz.

Şehir merkezinde sizi tarihi Gaziantep Kalesi karşılar. Kalenin karşısındaki sokakta şuan müzye dönüştürülmüş olan eski Paşa Hamamı gezilecek enteresan yerlerden. Mutfak müzesine’de bir göz gezdirebilirsiniz. Yine kale yakınlarında Hışvahan, Büdeyri Hanı ve Şire Han gibi eski hanlar bulunmaktadır. Hışvahan hem otel hem restoran ve bar şeklinde hizmet veren havalı bir mekan. Bayaz Han ise içinde meyhane, restoran ve pub bulunan bir diğer modern Gaziantep mekanı.

Hanların ötesinde bakır işlemeleriyle ünlü tarihi Bakırcılar Çarşısı yer alır. Bey Mahallesi’ndeki tarihi Antep evleri de görülmeye değerdir. Aziz Bedros Kilisesi, İlde Boyacı Camii, Kurtuluş Camii ve Şirvan Camii de görülecek yerler arasındadır.

Hem Türkiye’nin hem ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük hayvanat bahçesi de Gaziantep Hayvanat Bahçesi’dir. Dünyada 6. sıradadır.

Müze Düşkünleri İçin: Zeugma Mozaik Müzesi muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir. Zeugma Müzesi’nin içindeki Çingene Kız Mozaiğinin ilginç özelliği; kendisine bakanı her yönden takip etmesi… Gerçekten etkileyici. Yemekten vakit bulursanız Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi,Şahinbey Savaş Müzesi, Medusa Cam Müzesi ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi de gezilebilir.

Yazının tamamına www.berrakmekanlarda.com by Berrak Tangülü

Yorum Ekle
Anasayfa
En9
Öneriler
Arama
Blog
Profil