Merhaba uzun yıllardır kurumsal iş hayatında olan farklı sektörlerde iş yapmış 39 yaşında gezgin bireyim. İş yaşantısına turizm sektörü ile başlayıp son 15 senedir Bankacılık – Finans sektöründe yöneticiliğe devam etmekteyim. Kurumsal hayatın sıkıntı, stresinden uzaklaşıp öz motivasyon sağlamak amacıyla seyahatlere çıkmaya, yemekler tatmaya ve restoran keşifleri yapmaya başladım. Aslında uzun yıllardır geziyor, yemek - restoran veya meyhane keşfediyor, keşfettiklerimi fotoğraflayıp çevremle paylaşıyordum. Arkadaşlarımın ve ailemin teşviği sayesinde Okiyollardayı kurdum.
Bugüne kadar yurt dışı 22 ülke 38 şehir, yurt içi sayısını hatırlamadığım kadar şehir gezdim, gördüm, farklı restoran keşifleri ve yemek türleri tatma imkanı buldum. Bir şehre gitmeden yaptığım ilk plan oranın yemek noktalarınıyla yöresel yemeklerini araştırmak ve bu yemek türlerinde hangi restoran daha iyi bunu araştırmak oluyor. Yurt dışında En son durağım Brüksel de midyeci Leon ve Şubat ayında gittiğim Beyrut'ta ki Abd Elwahap ABC restoran idi. Midyeci Leon, Belçika kökenli zincir restoran; 1893 den bu yana faaliyette. Ben midye sevmem diyene mideye yedirir. Özellikle Marine edilmiş tencere midye vazgeçilmezimdir.
Sizinle küçük anekdot paylaşayım; Midyeci Leon’ da garsona bu midye nereden çıkarılıyor diye sorduğumda Ocak Şubat Mart Hollanda İrlanda Nisan Mayıs Haziran Temmuz İtalya geri kalan aylarda İzlanda’ dan çıkıyor dedi. Biz de midyecilere sorsak cevap ne olur merak ediyorum doğrusu J
Beyrut’ta ara sokaklarda keşif halinde iken bulduğum, en son kalkan masa olarak ve tüm masadaki yemek çeşitlerini de silip süpüren müşteri profiliydik. Humus, haşhaşlı kebaplar vb. kısacası Lübnan mutfağı harikulade idi.
En son bu ay içinde ilk defa gidip gördüğüm 3 öğünü 6 /7 öğüne çıkarttığım Antep – Halfeti gurme turuydu. Antep başlı başına yemek gezisi yapılacak şehir bence. Dikkat kilo aldırır levhası Antep şehir girişine asılmalı bence. Yemek , meyhane ve meze kültürüyle başınızı döndürecek.
Halfeti ise, tamamen suların altında kalmadan gezilip görülmesi gereken yer. Halfeti’de unutamadığım ilk defa tattığım balık cinsi Şaput balığını mutlaka deneyin derim. Bu balık sadece Fırat nehrinde yaşıyor, kebap diyarında balık mı yenir? Evet, yenir hatta üzerine de mırra içilir. Şaput balığının sunumu da çok farklı idi. Nar çubukları üzerinde pişirilip, tepsiyle sunuyorlar. Halfeti’de günbatımının keyfini çıkarıp; Fırat Nehri üzerinde Başkanın yeri adlı restoranda, içkinizi yudumlayıp Şaput’unuzu afiyetle yemenizi öneririm.
Türk nüfusuna oranlama yapsak %80 KOKOREÇ der bence. Bende kokoreç ve midye derim.
Okiyollarda Denizden Babam Çıksa Yerim
Ben denizden babam çıksa yerim sözünü özümseyenlerdenim. Bu yüzden balık vazgeçilmezimdir. Haftanın 3 - 4 günü balık yenir evimizde. Balık sevince meze sevmemek olmaz tabi, balık ve meze bir bütündür benim için. Bir de balık ve meze ikilisinin yanında rakı olursa değmeyin keyfime. Diğer taraftan esnaf lokantalarına, tarihi geçmişe sahip lokantalara gitmekten zevk alırım. Örnek vermek gerekirse Kadıköy’de Yanyalı Fehmi Lokantası' nın Yanya köftesi; Bostancı sanayisi içinde bulunan Abdulla Yanyalı Fehmi Lokantası' nın Yanya köftesi; Bostancı sanayisi içinde bulunan Abdullah ustanın Kayseri Tavası. Diğer taraftan beyaz et hususunda tek favorim güveçte özel sarımsaklı sosuna bana bana yiyeceğiniz Ferik lezzetini de atlamamak gerekir. Bu lezzetin mekanı ise Maltepe sahilde bulunan kanatçı sultana restorandır.
Meze deyince aklıma çocukluğum gelir; ben meyhane kültürünün köklerinden biri Taksim de doğdum büyüdüm. Hemen hemen tüm komşularımız Rum ve Ermeni’ydi. Akşam ev ziyaretlerimizde o anason kokusuyla bütünleşen Rum ve Ermeni meze çeşitlerini unutamam. Komşumuz rahmetli Haçik Keşişyan amcanın kendi elleriyle yapmış olduğu Rum meze tabaklarının tadı damağımdadır halen. Rakıyı ilk defa tattığım yıllardır. Takim meyhaneleri ’nin eskiden beri meyhane kültüründeki yeri herkesçe iyi bilinir , bende ki yeri de ayrıdır. Meyhane kültürünü ilk Taksim ‘de öğrendim ben. Oradaki eski meyhane ve eski usül dediğimiz meze tatlarıyla geçti gençliğim diyebilirim.
Çilingirde olmaz ise olmazım mutlaka bir ot meze tabağı, Girit ezmesi, Fava ve Levrek marindir.
Meyhane konusunda biraz daha Anadolu Yakası ‘ndan örnekler sunabilirim. Meyhane ‘de meze yemek isteyenlere, Kadıköy Lipsos Restoran ‘ı tavsiye ederim. Meze yemek isteyenlere Yunan sarmasını deneyin derim.
Türkiye’den başka nerede yaşamak istersin sorusunun cevabıdır benim için yine meyhane ve meze kültürü sağlam Yunanistan ‘dır. Her sene tatillerimin arasına Yunanistan mutlaka eklenir. Oradaki meyhaneler , mezeler ve yemek çeşitlerinin yeri başkadır bende.
Yunanistan deyince meze gelir ve meze denildiğinde aklıma kalamar, meze ve ahtapot üçlemesi gelir. Bu yunan lezzetlerini Lipsos Restoran ‘da bulabilirsiniz. Diğer taraftan sadece müdavimlerin bildiği ve müthiş deniz manzarası olan Maltepe sahilde Noon Balık Restoran ‘ın şefi, Hayrullah şefin yaptığı özel meze olan istiridye mantarını da es geçmemek lazım.
Lokasyon olarak ikamet Anadolu yakası olduğu için meyhane olarak tavsiye edebileceğim meyhaneler Avrupa Yakası ‘nda yaşananlara biraz uzak mesafede olabilir.
Haydarpaşa MYTHOS Meyhane ‘sin tüm mezeleri ve Levrek Simiti.
Noon Restoran - İstiridye Mantarı meze olarak,
Lipsos Restoran - meze olarak tabii ki Yunan Sarması
Avrupa yakasında müzikli olarak sevgili dostum Tunç Öz’ ün sahne aldığı Çardak Meyhane ‘sin ambiyansı.
Adı geçince bende tatlı bir tebessüm oluşturan Seviç Meyhane ‘si (aynı masada rahmetli Aydın Boysan üstatla oturma şerefine nail olduğum mekandır).
Göktürk’te bulunan Credo İtalyan Restoran ‘ında ise ev yapımı makarna lezzeti, antipastalar, hurmalı enginarını tadın derim.
Ben teşekkür ederim.
Meyhankoli biz bloggerların bireysel yaptığını daha profesyonelce yapan ve geniş kitlelere ulaşarak örnek olan bir yapıdır. Gelişen teknoloji ile artık insanlar Ne? Nerede? Nasıl? Sorularının cevaplarına rahatlıkla ulaşabilme imkânına sahiplerdir. Keşfedilecek restoran , eğlenilecek meyhane ve tadılacak yemek konularında yaptığınız öneriler ile Meyhankoli tek adres bence. İstanbul ‘daki meyhane önerileri ve özelliklerini incelemek için sıklıkla kullandığım bir platform haline geldi Meyhankoli. Yemek yemek ve meyhane önerileri almak isteyenlerin mutlaka göz atması gerektiğini düşünüyorum.
Okiyollarda daha çok yolum, rotam var. Bu rotalarda da takipçilerimle güzel mekânları, fotoğrafları paylaşmaya devam edeceğim.
Sosyal medya kullanıcıları neiçsekcom Instagram hesabımdan da takip edebilirler beni.
Teşekkürler.